İnsanların %93’ü BPA’ya maruz kalmakta
Amerika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi CDC (Centers for Disease Control and Prevention)’nin yaptığı araştırmalara göre, yetişkin insanların idrarında %95, çocuklarınkinde ise %93 oranında BPA’ya rastlanmıştır. Bu da her 100 kişiden 93’ünün BPA’ya maruz kaldığını göstermektedir.
Endokronoloji dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre BPA’nın etkileri 4 nesil boyunca sürmektedir.
Dolayısıyla BPA, Kanada, ABD, Danimarka gibi bazı gelişmiş ülkelerde yasaklanmıştır.
BPA nedir?
BPA (Bisfenol A) sentetik ve kimyasal bir bileşen olup, gıda ve içecek ambalajlarında bulunur. Plastik, naylon, polyester ve PVC gibi maddelerin üretilmesinde kullanılır. Günlük hayatımızda BPA daha çok su şişelerinde, saklama kaplarında, damacanalarda, bardaklarda ve biberonlarda kullanılmaktadır. BPA sıcaklık artışı ile birlikte içeriğindeki zehirli maddeler dışa daha hızlı çıkabiliyor. Örneğin, bebeğinizin sütünü biberon içindeyken ısıtığınızda veya yeni yıkanan bulaşık makinesinden saklama kabınızı çıkarıp içerisine yemek koyduğunuzda kimyasallar daha hızlı bulaşıyor.
Peki BPA bizim için neden tehlikelidir?
BPA, içindeki bileşenler yüzünden bir endokrin engelleyicidir. Bu doğal hormonların işlevine müdahale eden bir maddedir. Yani BPA, vücudumuzdaki hormonlarımızın sahte olanıdır. Bu da sağlığımız için tehlikelidir. Ayrıca bebekler ve küçük çocuklar, BPA’nın etkilerine karşı son derece hassaslardır.
Dikkat etmemiz gerekenler!
Su içtiğimiz pet şişelerini tekrar kullanmamalıyız!
Plastik içeren kaplarınızı bulaşık makinesinde yıkamayınız!
Plastik içeren kaplarınızı mikrodalgada kullanmayınız!
Plastik bir şey almak zorunda iseniz de, “BPA YOKTUR” ibareli ürünleri tercih edin.
BPA’nın insan sağlığı üzerindeki etkileri nelerdir?
Büyüme bozuklukları – BPA’ya maruz kalan anne karnındaki ceninlerde, yeni doğmuş bebeklerde ve çocuklarda büyüme ve davranış bozuklukları görülürlen, erken cinsel olgunlaşmaya da sebep olabildiği belirlendi.
Kemoterapi – Cincinnati Üniversitesi’ndeki çalışmalara göre, BPA’nın kemoterapi tedavisinin etkisini düşürdüğü görüldü.
Astım – İngiltere’deki araştırmaya göre, BPA’nın astımı tetiklediği ortaya çıktı.
Meme Kanseri – Yale Üniversitesi’ndeki Tıp okulu, kadınlar arasında yapılan araştırmada BPA’nın göğüs kanseri riskini arttırdığını belirlendi.
Beynin işlevini yavaşlatma – BPA’nın beyin hücreleri arasındaki iletişimi yavaşlatması sonucu hafıza ve öğrenme işlevlerinin aksadığı görüldü.
Adet Düzensizliği – Brigham Kadın Hastanesi’nde yapılan çalışmaya göre insan yumurtasının olgunlaşmasında BPA’nın etkisi var.
Kalp Hastalıkları – Cincinnati Üniversitesi’ndeki bilim insanları BPA’nın kadınlarda kalp hastalıklarına sebep olduğunu açıkladı.
Diyabet – İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre idrarda tespit edilen yüksek orandaki BPA’nın tip-2 diyabete,kardiyovasküler hastalıklara ve karaciğerdeki enzim anormalliklerine sebep olduğu görüldü.
Hormonları bozuyor – 2010’da yapılan çalışmaya göre BPA erkeklerdeki eşey hormonlarını değiştiriyor. Kaliforniya’daki araştırmaya göre ise döllenme için oluşturulan yumurtanın kalitesini BPA’nın düşürdüğü belirlendi.